Een likdoorn is, simpel gezegd, een ander woord voor een eksteroog. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft een likdoorn – net als een eksteroog – niets met een doorn of een oog te maken. Een likdoorn is namelijk een pijnlijke eeltplek op de huid, welke zowel op de hand als op de voet, onder de voetzool en tussen de tenen kan ontstaan. Een likdoorn is vaak moeilijk te onderscheiden van een wrat, omdat deze soms zacht aan kan voelen. Echter, vaker voelt een likdoorn ietwat hard aan en vaak is de grens tussen de eksteroog en de ‘gewone’ huid goed te zien. Een likdoorn is een ‘wigvormige’ plek en kan voor de nodige pijn zorgen. Een eksteroog hoeft echter niet altijd pijnlijk te zijn; daarentegen is het vervelend en wellicht nodig en gewenst deze te (laten) verwijderen. Een eksteroog verwijderen gebeurt het beste op een zorgvuldige en een meest hygiënische wijze.
Hoe kan een likdoorn tot stand komen?
Een likdoorn kan ontstaan als het gevolg van het extra aangroeien van de huid. Dit noemt men met een deftig woord ook wel ‘verhoorning’. Verhoorning komt veel voor op plaatsen waar (extra) druk wordt uitgeoefdend, zoals de voet(zool), de handpalm of tussen de tenen en vingers. Hier ontstaat dan ook vaak wrijving, wat kan zorgen voor een grotere kans op het ontstaan van een eksteroog. Verhoorning is normaal gesproken heel gezond: het zorgt ervoor dat de huid optimaal wordt beschermd. Verhoorning maakt het namelijk mogelijk om op plaatsen die extra worden belast een eeltplek te laten ontstaan, waardoor de kans op beschadiging wordt geminimaliseerd. Denk maar eens aan eeltplekken op de hiel of de handen: het betreft een zeer normaal proces. Echter, wanneer verhoorning toeneemt – bijvoorbeeld wanneer de druk dermate groot is dat er een grote hoeveelheid aan ‘extra huid’ wordt aangemaakt – kan de eeltlaag dikker worden en gaan irriteren. Dit kan een branderig gevoel opleveren. Op dit moment is er nog geen likdoorn ontstaan, maar wel is het mogelijk dat deze zich nu in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. Heb je last van een branderig gevoel zoals zojuist genoemd, dan kan het goed zijn om de huid te laten behandelen of zelf onder handen te nemen. Dit kan met behulp van een speciaal zalfje, die de huid weer soepel en zacht maakt.
Wanneer heb ik een grote kans op een likdoorn?
Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze. Een likdoorn kan niet altijd worden voorkomen, maar er zijn een aantal factoren die meespelen als het gaat om een vergrote kans op het ontstaan van een eksteroog. Zo kunnen te kleine, verkeerd of niet lekker zittende schoenen een grote rol spelen. Wanneer de schoenen te nauw zijn of een verkeerde maat betreffen, spits zijn of hoge hakken hebben, kan de voet zich geen comfortabele houding aannemen. Logischerwijs zal de druk in deze worden vergroot, wat het ontstaan van een likdoorn mogelijk maakt. Er zijn helaas ook factoren waar men geen invloed op heeft. Het ouderwordingsproces bijvoorbeeld, kan zorgen voor een grotere kans op likdoorns. De huid kan dan dunner worden, de gewrichten kunnen veranderen en zo ook suikerziekte – hetgeen veel voorkomt bij oudere mensen – kan zorgen voor het ontstaan van een likdoorn. Ook het veel in gebruik nemen van gereedschap of het uitoefenen van belastende bewegingen zoals een intensieve sport kan bepalend zijn. Ook onvoldoende verzorging en/of lichaamshygiëne zou de kans op een likdoorn vergroten.