Eksteroog verwijderen: hoe verwijder je een eeltpit of likdoorn?

Een eksteroog wordt ook wel een eeltpit of een likdoorn genoemd. Een eksteroog verwijderen is een nauwkeurig werkje, en kan daardoor niet zomaar door iedereen worden gedaan. Een eksteroog verwijderen kan noodzakelijk zijn en is dit in de meeste gevallen dan ook: een eksteroog verdwijnt namelijk vaak niet vanzelf. Dit komt door de ontstane druk op de betreffende plaats, waar de likdoorn zich bevindt: wanneer deze druk niet afneemt, kan de huid zichzelf niet helen en de eksteroog niet verdwijnen. Het is daarom aan te raden om, indien last wordt ondervonden door een eksteroog, een huisarts om hulp te vragen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van speciale middelen, die te kopen zijn bij de apotheek. Ga nooit enkel aan de likdoorn peuteren: dit kan het probleem alleen maar erger maken! Hieronder volgen manieren voor een veilige wijze van eksteroog verwijderen.

Eksteroog verwijderen met een likdoorn-pleister

Bij de apotheek en/of de drogist zijn speciale pleisters te koop, voor het gemakkelijk eksteroog verwijderen. Deze pleisters worden ook wel likdoorn-pleisters genoemd en kunnen zorgen voor een veilige wijze van eksteroog verwijderen. Wat de pleister doet: de harde zwarte kern wordt zachter en verwijderd, waardoor de eksteroog zal kunnen loslaten. Dankzij het zachte kussentje, wat aan de buitenkant van deze pleister zit, wordt de druk rondom de likdoorn verminderd. Eksteroog verwijderen gaat hierdoor een stuk gemakkelijker: de druk neemt af en in combinatie met de speciale stof in de pleister wordt de huid week (zachter). Hierdoor kan het eelt rondom de eksteroog gemakkelijker worden verwijderd. Een likdoorn-pleister voor het eksteroog verwijderen moet normaal gesproken 24 uur gedragen worden. Daarna kan worden gekeken of het eelt voldoende heeft losgelaten. Deze tijd heeft de huid nodig, om week te worden. De pleister moet dus niet eerder worden verwijderd. Nadat de pleister zijn werk heeft gedaan, de huid week is geworden en het eelt kan worden verwijderd, komt vaak de kern van de likdoorn ook mee. Belangrijk om te weten bij deze vorm van eksteroog verwijderen, met gebruik van likdoorn-pleisters, is dat deze pleister enkel op een stukje huid met eelt mag worden toegepast. Doe je dit niet, dan kan de betreffende huid loslaten, met gevolgen van dien. Ook goed om te weten is dat de pleister niet vochtig mag raken, omdat de stof die de huid week maakt dan uit kan lopen en in de (omliggende) huid kan trekken. Dit kan schadelijk zijn. Verwijder de pleister daarom wanneer je in bad gaat of onder de douche stapt: hierna kan deze weer worden aangebracht.

Eksteroog verwijderen in de vorm van wegsnijden huid

Een eksteroog verwijderen kan ook anders. Wanneer de eksteroog dusdanig veel problemen en pijnen oplevert, kan de hulp van een huisarts worden ingeschakeld. Deze handeling kan ook zelf worden uitgevoerd: toch is het aan te raden deze manier van eksteroog verwijderen door een huisarts of pedicure te laten uitvoeren. Deze weet namelijk precies hoe de huid op de beste en meest veilige manier kan worden verwijderd. Alvorens wordt de huid vaak zacht gemaakt, bijvoorbeeld door een voetbad of met soda. Met een scherp mesje kan nu de bovenste huid, boven de eeltpit, worden weggehaald. Het dieper liggende eelt en de eksteroog kunnen nu worden verwijderd. Dit moet op een zeer hygiënische wijze gebeuren, zodat een mogelijke bacteriële besmetting en daaruit mogelijk voortkomende ontsteking kan worden voorkomen. Moet men onder een plaats als de nagel een eksteroog verwijderen, dan kan het noodzakelijk zijn een orthopedisch chirurg in te schakelen. Dit omdat na het eksteroog verwijderen de nagel weggehaald en weer teruggeplaatst moet worden.

Ook zijn er op Internet artikelen over het zelf verwijderen van een eksteroog of likdoorn, begin daar niet aan. Laat er beter een huisarts of pedicure naar kijken en ga er niet zelf aan ‘pulken’.