Veel mensen krijgen wel eens te maken met een eksteroog. Eksterogen, ook wel likdoorns genoemd, komen vaak voor. Eksterogen worden veroorzaakt door druk en wrijving op je huid. Als je te kleine of knellende schoenen draagt kunnen er eksterogen ontstaan. Eksterogen zijn echter wel goed te behandelen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Meestal kan je eksterogen zelf, thuis behandelen. Maar soms is het nodig dat je een arts bezoekt. Ook een pedicure kan worden bezocht om de likdoorn te verwijderen. Eksterogen kunnen zowel hard als zacht zijn. Ze hebben vaak een doorzichtig centrum. Je komt ze vaak tegen aan de zijkant of op de top van je tenen. Op deze plekken wordt immers constant druk uitgeoefend. Als je een hard eksteroog hebt, is er een eeltkern naar binnen gegroeid. Dit heeft zich als een puntzakje gevormd. Een zachte variant hebt, dan heb je een zachte eeltplek waarvan de kern erg pijnlijk zal zijn. Deze likdoorns tref je meestal tussen je tenen aan. Zachte likdoorns doen over het algemeen meest zeer.
Oorzaken eksteroog
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een hard eksteroog. Een hard eksteroog wordt meestal veroorzaakt door wrijving en druk op de huid. Als je kleine of knellende schoenen draagt, zal je te maken krijgen met eksterogen. Maar ook schoenen met een dunne zool kunnen hier voor zorgen. Vrouwen krijgen vaker te maken met eksterogen. Vrouwen dragen immers vaker strakke schoenen. Maar ook een verkeerde stand van je voeten of tenen kan er voor zorgen dat je te maken krijgt met een hard eksteroog. Je kunt ook te maken krijgen met zachte eksterogen. Deze eksterogen zal je vooral tussen je tenen aantreffen. Het gaat dan meestal om kleine eksterogen. Ze worden vaak veroorzaakt doordat je tenen tegen elkaar aanwrijven, dit zal de huid aantasten. Ook uitgroeiende botjes kunnen er voor zorgen dat de tenen tegen elkaar aan wrijven. Wanneer je slecht ademende schoenen draagt zal het proces van eksterogen worden bevorderd. Likdoorns worden vaak veroorzaakt door slechte schoenen. De schoenen zitten niet lekker of zijn gewoon te klein. Schoenen die strak zijn, hoge hakken hebben of te los zitten kunnen tot eksterogen leiden. Je lichaam gaat in verweer en dat zal er voor zorgen dat je eksterogen krijgt. Je lichaam zal een extra huidlaag aanmaken om als stootkussen te fungeren. Dit groeien van de huid wordt ook wel verhoorning genoemd. Dit kan voor veel pijn en ongemakken zorgen. De onderliggende zenuwuiteinden kunnen immers worden geraakt.
Behandeling eksteroog
Het behandelen van een eksteroog kan op een aantal manieren. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook naar een arts of pedicure gaan. Het is als eerste belangrijk dat je voet wordt ontlast. De oorzaak van het eksteroog moet worden weggenomen. Vervolgens kan de likdoorn verwijderd worden. Vaak wordt dan het eksteroog weggesneden. Het is dan aan te raden om eeltpleister te gebruiken om het eksteroog zacht te maken. Dat zal er voor zorgen dat je gemakkelijker de likdoorn kunt wegsnijden.